Waldemar, oprichter van EPHOKAM

Achtergrond

Waldemar Homan is geboren in 1966 te Amsterdam. Hij heeft bosbouw en houttechnologie gestudeerd in Wageningen en is in 1990 afgestudeerd. Sindsdien heeft hij meer dan 20 jaar gewerkt als onderzoeker bij een aantal instituten, het langst bij SHR Houtresearch en bij TNO. Het belangrijkste onderzoeksonderwerp was altijd houtbescherming. Hij heeft werk gedaan aan houtverduurzaming, beschermende coatings, duurzaam detailleren en houtmodificatie. Over al deze onderwerpen heeft hij gepubliceerd.

De wetenschap van houtbescherming

Zijn werk aan duurzaam detailleren heeft geleid tot heel praktische instructies in een boek over duurzaam detailleren in de grond-, weg- en waterbouw. Op het gebied van houtmodificatie heeft Waldemar gewerkt aan vrijwel alle technologiën die nu op de markt zijn. De grootste betrokkenheid was bij de ontwikkeling van het acetyleren tijdens zijn tijd bij SHR. Dit heeft geleid tot het product Accoya® dat op de markt gebracht wordt door Titan Wood. Hij stond ook aan de wieg van andere modificatieprocessen, b.v. Belmadur® en Kebony®.

Zijn meer recente werk bij TNO aan tweede generatie chemische houtmodificatie, heeft geleid tot twee patenten. Deze technologiën staan op het punt van marktintroductie. Waldemar heeft nog twee patenten die gerelateerd zijn aan houtverbindingen. Internationaal heeft Waldemar een grote bekendheid op het gebied van houtbescherming en houtmodificatie. Sinds 1993 is Waldemar lid van de International Research Group on Wood Protection (IRG) en hij is lid van het organiserend committee van de European Conference on Wood Modification (ECWM), een wereldwijde conferentie die sinds 2003 6 maal gehouden is.

Design filisofie

Waldemar is een aanhanger van de "vorm volgt functie" filosofie. "Design moet vooral functioneel zijn. Dat is een vaak onderschat deel van duurzaamheid. Hoe goed een stoel ook is gemaakt en hoe goed hij ook is beschermd, als hij niet goed zit of er niet goed uitziet gaat hij ook niet lang mee." De basis hiervoor, ergonomie, is gelegd tijdens zijn studie. Dat betekent ook dat een stoel moet worden ontworpen voor de persoon die er in zal gaan zitten. Helemaal wanneer dat een uitzonderlijk groot of klein persoon is. Hoe dan ook, Waldemar wil unieke stukken maken die aangepast zijn aan de maten en de smaak van de gebruiker. Design was altijd al een passie van Waldemar. Hij heeft veel stukken gemaakt voor zijn eigen huis en voor familie en vrienden. In de loop van de jaren heeft hij zijn kwaliteiten als meubelmaker en ontwerper kunnen opbouwen. Regelmatige bezoeken aan houtbedrijven (voor zijn werk) hebben hier ook aan bijgedragen.

De oprichting van EPHOKAM

In 2012 heeft Waldemar EPHOKAM opgericht. "Het was de logische vervolgstap. EPHOKAM geeft me de mogelijkheid om het beste van twee werelden te combineren. Mijn professionele kennis van hout en houtbescherming gecombineerd met mijn ideeën over design, productietechnologie en esthetiek zal leiden tot de unieke topkwaliteit die EPHOKAM kan bieden", aldus Waldemar.

Familie

Waldemar is getrouwd met Tânia Nobre en zij hebben een zoon: Leonardo.