Hout is goed, maar ...

Hout is een mooi materiaal. Het is sterk in verhouding tot zijn gewicht, het is duurzaam, hernieuwbaar en beschikbaar in vele kleuren en texturen. Hout heeft ook een paar nadelen. Het is kwetsbaar voor schimmelgroei, insecten en andere organismen, het zwelt en krimpt en in buitenomstandigheden vergrijst het snel. De meeste van deze nadelen kunnen verholpen worden door de moleculaire structuur van het hout iets aan te passen. Technologieën die dit doen zijn bekend onder de naam houtmodificatie.

Houtmodificatie

De eerste ideeën over het modificeren van hout dateren al meer dan 70 jaar terug. Toch kwamen deze technologieën pas in de jaren '90 voor het eerst op de markt. De redenen hiervoor zijn eenvoudig. Ten eerste waren er vele tropische houtsoorten met goede kwaliteiten en tegen lage prijzen beschikbaar en ten tweede waren er goedkope houtverduurzamingsmethoden. Deze zijn gebaseerd op het inbrengen van gifstoffen in het hout. Houtmodificatie werkt anders. Het verandert lignine, hemi-cellulose en cellulose, de stoffen waar het hout uit opgebouwd is. Door deze verandering verliest het hout zijn affiniteit met water en daardoor ontstaat een schimmelbestendig en dimensiestabiel materiaal. De stabiliteit voorkomt de vorming van microscheurtjes en andere fysische degradatieprocessen.

Chemische houtmodificatie

Natuurlijk hout met hydroxylgroepen (bruine bolletjes) houdt water vast (blauwe bolletjes). In gemodificeerd hout zijn de hydroxylgroepen vervangen door waterwerende groepen (groene bolletjes).

UV stabiliteit

Natuurlijk hout wordt grijs als het aan het weer wordt blootgesteld. Dit is een heel complex proces, of eigenlijk een combinatie van verschillende gelijktijdig optredende processen. Lignine oxideert onder invloed van UV-licht. De oxidatieproducten zijn wateroplosbaar en spoelen daarom uit het hout door de regen. Wat overblijft is een wit vezelachtig oppervlak. Tegelijkertijd wordt het hout bezet door verkleurende schimmels met donkere schimmeldraden. De combinatie van wit en zwart geeft het grijze oppervlak. EPHOKAM gebruikt een unieke en beschermde tweede generatie houtmodificatietechnologie. Deze stopt de door UV-licht geïnitieerde oxidatie van de lignine en maakt tegelijkertijd het hout onverteerbaar voor schimmels. Dit is geheim achter het tweede deel van ons motto "... quality that stays"!